Puma

INFO / FAQ

+ ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANMÄLAN
+ ANMÄLAN OCH AVGIFT
+ ARRANGÖRER
+ BOENDE
+ BRUTET LOPP
+ DATUM
+ DETTA INGÅR I ANMÄLNINGSAVGIFTEN
+ DISTANSER
+ EFTERANMÄLAN
+ EXPO & NUMMERLAPPSUTDELNING
+ FARTHÅLLARE
+ FINNS DET VÄSKINLÄMNING UNDER STAFETTEN/VÄXLINGSTATIONER?
+ KLASSER
+ MAXTID
+ MILJÖ
+ MINIMIÅLDER
+ NUMMERLAPP
+ RESULTAT
+ RESURS BANK STAFETT
+ SANKTION
+ SJUKVÅRD
+ SPORTDRYCK
+ START, MÅL & VÄXLINGSOMRÅDE
+ STARTTID OCH STARTGRUPPER
+ TIDTAGNING
+ TOALETTER, DUSCH OCH OMBYTE
+ TRAFIKINFORMATION
+ TRANSPORT – ÄVEN FÖR DE SOM SPRINGER STAFETT
+ VÄSKIN- OCH UTLÄMNING
+ VÄTSKESTATIONER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANMÄLAN
Anmälningsavgiften ska betalas inom angiven tid på fakturan (vid fakturabetalning) för att din plats ska vara garanterad. Deltagandet i Helsingborg marathon sker på egen risk och arrangörerna ansvarar inte för eventuell skada som kan uppstå före, under eller efter arrangemanget.

Anmälan är personlig och bindande. Eventuellt återbud till loppet kan lämnas senast 2 månader innan loppet går och erlagd avgift återbetalas då endast mot insändelse av läkarintyg före detta datum. Startplatsen kan heller inte skjutas upp till kommande år.

Genom din anmälan godkänner du att dina tider, ditt namn och din klubb/företag publiceras på webb och sociala medier samt eventuella bilder och filmer från loppet som innefattar dig. Du godkänner även att Helsingborg Marathon har rätt att använda dessa ev. bilder i sin marknadsföring.

Startavgift återbetalas ej i de fall att loppet ställs in på grund av skäl utanför vår kontroll såsom att en myndighet bedömer att detta är nödvändigt för din och andra deltagares säkerhet eller hälsa, brand, översvämning, strejk eller andra liknande omständigheter. Vi är i detta fall inte skyldig att betala skadestånd eller annan kompensation till dig.

ANMÄLAN OCH AVGIFT
Helsingborg Marathon 2018 går lördagen den 1 september.

Anmälan sker via webbsidan.

Startavgift Marathon 850:-/löpare
Startavgift Resurs Bank Stafett 400:-/löpare (1600:- / lag)
Startavgift Dole kids run 100:- / deltagare

Eventuellt återbud kan lämnas senast 2 månader innan loppet och erlagd avgift återbetalas då endast mot insändelse av läkarintyg utfärdat före detta datum. Vid förhinder kan startplatsen överlåtas till annan löpare, något som berörd själv ombesörjer. Överlåtande av startplats ska ske innan sista anmälningsdag och överlåtande person ska meddela tävlingsledningen detta per mail (marathon@hbgm.se).

ARRANGÖRER
Arrangörer för loppet är ideella idrottsföreningen Runners Society Helsingborg (RSH) och Helsingborgs Marathon AB.

BOENDE
På Grand Hotell samt Comfort Hotel Nouveau kan vi erbjuda specialpriser under maratonhelgen för alla löpare, även med familj. I priserna ingår det även frukost. För att ta del av erbjudandet uppge koden ”Helsingborg Marathon” vid bokning.

För att boka på Grand Hotel, kontakta hotellet på
reservations.cl.grandhelsingborg@choice.se
Alt. tele 042-380405

För att boka på Comfort Hotel Nouveau , kontakta hotellet på
co.nouveau@choice.se
Alt. tele 042-371950

Clarion Grand Hotel
Dubbelrum 1000:-/natt
Enkelrum 750:-/natt

Comfort Hotel Nouveau
Dubbelrum 700:-/natt
Enkelrum 600:-/natt

BRUTET LOPP
Under ett maraton finns många aspekter att ta i beaktning och saker inträffar som man kanske inte räknat med, exempelvis att man tvingas bryta. Skulle du bli tvungen att bryta har du ingen skyldighet att meddela detta.

DATUM
Tävlingsdag 2018: 1 september
Sista anmälningsdag 2018: 18 augusti

DETTA INGÅR I ANMÄLNINGSAVGIFTEN
Det som ingår i anmälningsavgiften för maraton är i dagsläget:
Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, specialdesignad ”runnertröja” med unik design för de som är anmälda till Helsingborg Marathon, medalj till alla som fullföljer. Tröjan ges ut i samband med nummerlappsutdelningen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för Resurs Bank stafett är i dagsläget:
Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, minnesmedalj samt 1 st stafettpinne/lag. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för Dole kids run är i dagsläget:
Startplats, service längs banan och i målgången, minnesmedalj samt tidtagning med chip för de som springer den längre distansen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

DISTANSER
Maratondistansen är 42.195m
Resurs Bank Stafett springs i lag om 4 personer – sammanlagt 42.195m. För detaljer av varje delsträcka och växlingsområden, se avsnittet ”Stafett” längre ner.
Dole Kids run är ca 1600m respektive 650m.

EFTERANMÄLAN
Det finnas möjlighet att efteranmäla sig till Helsingborg Marathon via webben. Detta kommer att ske mot en förhöjd startavgift på 100:- per löpare i maratonloppet (950:-)och 200:- per stafettlag (1800:-). I efteranmälan ingår samma saker som vid ordinarie anmälan, förutom att man inte får sitt lag vid stafett eller landsflagga och namn tryckt på nummerlappen.

Det är ett begränsat antal platser tillgängliga vid efteranmälan, mer info kommer när det närmar sig.

Efteranmälan kommer även att vara tillgänglig under dagen för loppet fram till en timme innan start under samma premisser som på efteranmälan på nummerlappsutdelningen.

Till efteranmälan kommer du att behöva ange:

 • Förnamn
 • Efternamn
 • Födelsedata (ÅÅMMDD)
 • Kön
 • Gatuadress
 • Postnummer
 • Ort
 • Epost

EXPO & NUMMERLAPPSUTDELNING
Nedan är information från 2017-års Helsingborg Marathon. Mer info om 2018 års evenemang kommer när det närmar sig.
Torsdagen den 31 augusti samt fredagen den 1 september är ni varmt välkomna att besöka vår Expo på Dunkers Kulturhus. Förutom att hämta ut din nummerlapp kan du även träffa några av våra partners, prata med farthållarna och diskutera löpning med Runners Club.

Öppettider HBGM Expo:
Torsdag 31/8: 11:30 – 18:00
Fredag 1/9:  11:30 – 18:00
Lördag 2/9: 07:30 – 10:30

Adress till Dunkers Kulturhus är:
Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg
Se karta: https://goo.gl/maps/b58fUbigVhr

På plats på vår Expo är:

 • HBGM / Runners Club
 • Pacer / Farthållare
 • Sponser
 • Atea
 • Löplabbet / New Balance
 • Kronägg
 • Helsingborgs Pianofestival (går samtidigt och kommer förgylla lokalen med musik!)

FARTHÅLLARE
Planerar du att sätta personligt rekord på årets upplaga av Helsingborg Maraton? Vill du kanske slå kompisens, eller din egen, tid från förra året? Oavsett om du siktar på att förbättra din tid, hålla ett jämt tempo loppet igenom eller bara ha någon som hjälper dig när det börjar ta emot finns det i år farthållare på flera olika sluttider. Tack vare löpare från HLK-92 och IS Göta samt ambassadörer för HBGM. En farthållare/Pacer är en löpare som håller ett förbestämt tempo och kommer i mål på en given sluttid.

Helsingborg Maraton 2017 erbjuder farthållare på följande sluttider:
3:30, 3:45, 4:00, 4:15, 4:30 och 4:45

Tempo per kilometer är snitthastigheten. Exempelvis kommer fyra timmarsgruppen att springa i en kilometerfart på 5 minuter och 40 sekunder. Eftersom banans första del är plattare och mer lättsprungen än många andra delar av loppet (samt att det finns gott och krafter och adrenalin i kroppen) kommer farthållarna att gå ut i ett tempo som är ca 10 sekunder snabbare per kilometer än det planerade. 4:00-gruppen = 5:30 tempo. För att sedan, när det blir kämpigt i vissa uppförsbackar kunna slå av på farten och ändå klara målsättningen.

Hur ser då en farthållare ut?
Farthållarna är utrustade med äppelgröna tröjor med nummerlapp på ryggen som tydligt visar ”PACER”. Ballonger med planerad sluttid kommer även de att flyga i skyn så du som löpare kan se farthållarna på avstånd. I starten ställer farthållarna upp sig efter sluttiden, så tänker du springa på 4 timmar (eller 3:59) ställ dig då vid ballongerna.

Hälsa gärna och ställ frågor. Våra farthållare/pacers kommer att se till att ni tar er runt Helsingborg Marathon och klarar era mål!

Vi ses på startfållan 2018!

FINNS DET VÄSKINLÄMNING UNDER STAFETTEN/VÄXLINGSTATIONER?
”Pinne mot påse”
Ett tips för er som inte springer första sträckan är att göra en så kallad ”Pinne mot påse”. Dvs. ni som står redo på en växlingsstation längs med banan och ska springa har med er väska dit. När er lagkamrat kommer för att lämna över stafettpinnen så lämnar ni samtidigt över er väska till den som sprungit sträckan innan. På så sätt kan din lagkamrat ta din väska efter avslutad sträcka.

KLASSER
Maraton

 • Herrar
 • Damer

 

Resurs Bank Stafett

 • Herrar
 • Damer
 • Mixed
 • Företag

 

 

Dole kids run

 • 650m utan tidtagning
 • 1600m med tidtagning (med klasser pojkar och flickor)

 

Atea företagssprint

 • Företag

MAXTID
Maraton
Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3 timmar efter att starten har gått. Maxtiden för Helsingborgs Marathon är 6 timmar.
Resurs Bank Stafett
Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 2,5 timmar efter att starten har gått. Maxtiden för Resurs Bank stafett under Helsingborgs Marathon är 5 timmar.

MILJÖ
Helsingborg Marathon har under 2014 och 2015 varit ett miljömärkt event av Håll Sverige Rent.

Detta innebär att vi uppfyller ett antal kriterier kring att vi jobbar strategiskt med att göra så liten miljöpåverkan som möjligt genom val av inköp, avfallshantering, färdmedel och en hel del annat.

Du som löpare eller publik hjälper oss genom att gå, springa, cykla eller åka kollektivt till Helsingborg Marathon samt att slänga skräp på de ställen som är gjorda för det.

MINIMIÅLDER
För att springa maraton krävs att du fyller 18 år (2018).
För att springa Resurs Bank stafett ska du ha fyllt 13 år.

För att springa Dole kids run ska du ha fyllt eller fyller 3 år samma år som loppet går.

NUMMERLAPP
Nummerlapp ska bäras synlig på bröstet av alla deltagare i Helsingborg Marathon och stafetten. Se nedan var och hur du hämtar ut din nummerlapp.

STARTBEVIS
Startbevis skickas ut till alla startklara för Helsingborg Marathon och stafett via mail senast en vecka innan loppet. Detta behövs för att hämta ut nummerlappen. Startbevis för stafetten skickas ut till lagledaren för laget (den person som anmält sig som löpare nummer ett).

För stafettloppet räcker det att en person från laget hämtar ut hela lagets nummerlappar. Startbevis för laget skickas ut via mail senast en vecka innan loppet. Detta ska tas med och visas upp vid hämtning av nummerlapparna, personen kan även hämta ut nummerlapparna mot uppvisande av giltig legitimation (körkort, ID eller pass) men lättast är att ha med startbeviset.

UTDELNING AV NUMMERLAPPAR
Utdelning av nummerlapp sker dagarna innan loppet i atriumgården inne på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Men det är även möjligt att hämta nummerlapp på dagen för loppet inne på Dunkers Kulturhus. Nummerlappar ska hämtas ut senast 60 min före start om de hämtas på dagen för loppet.

RESULTAT
Resultaten kommer att läggas upp löpande efter målgång och kommer att finnas tillgängliga på webben samt på plats.

Resultat för HBGM hittar du här!

RESURS BANK STAFETT
Stafetten genomförs av lag om fyra personer som springer en delsträcka var. Nedan följer lite allmän samt praktisk information för den som ska springa stafetten.

Samtliga sträckor ska springas med stafettpinne (denna får ni när ni hämtar ut era nummerlappar). Denna måste vara synlig under hela löpningen både framifrån och bakifrån. Denna räcks över till nästa löpare i laget vid de angivna växlingsområden.

Stafetten ska genomföras av fyra olika löpare, och det är således inte tillåtet att springa mer än en sträcka var per löpare.

Varje sträcka har en maxtid på mellan 1 h 15 min – 1 h 30 min (räknat från starttiden 10.30). Har någon löpare fått bryta eller inte lyckats ta sig till växlingsstationen innan den avsatta tiden, kommer de väntande löparna på den aktuella stationen ges möjlighet att starta ändå. Detta sker då på en gemensam startsignal efter föregående stations maxtid (station 1= kl. 11.50, station 2 = kl. 13.05 och station 3 =kl. 14.20). För dessa löpare kommer det finnas ersättningsstafettpinnar på plats. De lag som genomför loppet på detta vis kommer inte att få sin sluttid publicerad under dagen utan meddelas denna inom 2 dagar, detta då det tillkommer viss administration.

Eftersom tidtagning sker med chip i nummerlappen behöver lagmedlemmarna inte bestämma vilken sträcka som varje deltagare ska springa i förväg. Ni kan alltså bestämma detta samma dag som loppet går och ni behöver inte meddela vem som ska springa vilken sträcka. Nedan finns en karta och specificering av de olika sträckorna.

STRÄCKOR OCH VÄXLINGSOMRÅDEN
En detaljerad karta med de olika delsträckorna samt växlingsområdena hittar du här.

Sträcka 1: 11,1 km (Start vid Dunkers Kulturhus 0 km och växling vid Ättekulla 11,1 km)
Sträcka 2: 10,5 km (Start vid Ättekulla 11,1 km och växling vid Fredriksdal 21,6 km)
Sträcka 3: 11,5 km (Start vid Fredriksdal 21,6 km och växling vid Pålsjö Slott 33,1 km)
Sträcka 4: 9,1 km (Start vid Pålsjö Slott och målgång vid Gröningen 42,2 km)

TRANSPORT
Det kommer att erbjudas fri transport till och från växlingstationer under loppet, för tider och avgångar se avsnittet ”Transport” längre ner.

BYTE/ÄNDRING AV LÖPARE I STAFETTEN
Byte av löpare i laget går att göra fram till loppet men de får i detta fallet springa i den ersatta löparens namn. Det är även detta namn som kommer att visas i resultatlistan. Denna ändring behövs inte anmälas till tävlingsledningen.

KLASSER
Finns tillgängliga under ”Klasser”.

SANKTION
Helsingborg Marathon 2018 är av Svenska Friidrottsförbundet ett nationellt sanktionerat och godkänt maratonlopp. Banan har även kontrollmätts av en godkänd banmätare (Per Månsson).

SJUKVÅRD
Under loppet kommer två ambulanser med personal från Region Skåne (speciellt avsatta för arrangemanget) att cirkulera längs med banan. Det kommer även att finnas ett antal sjukvårdsstationer längs med banan bemannade av personal från Capio. Även i målområdet kommer både Region Skåne och Capio att finnas på plats.

SPORTDRYCK
Den officiella sportdrycken för Helsingborg Marathon 2017 kommer från Sponser Sport Food.

START, MÅL & VÄXLINGSOMRÅDE
Starten för Helsingborg Marathon och Resurs Bank stafett går utanför Dunkers Kulturhus i centrala Helsingborg.

Starten för Dole kids run går i målområdet för Helsingborg Marathon på gröningen (650 meter norr om målet vid via 95).

Målområdet är beläget ca 450m norr om starten på Gröningen. Observera att det under dagen inte är tillåtet att uppföra någon form av tält eller liknade på Gröningen. Det är heller inte tillåtet att medta alkoholhaltiga drycker.

Växlingsområdena för Resurs Bank stafett återfinns i närheten av Ättekulla, Fredriksdal, Pålsjö skog. Första sträckan är ca 11,1km, andra ca 10,5km, tredje ca 11,5km och fjärde ca 9,1km. Se kartan under ”banan” för exakt placering.

STARTTID OCH STARTGRUPPER
MARATON
Starten för Helsingborg Marathon går kl. 10.00 utanför Dunkers Kulturhus. Det finns inga angivna startgrupper för Helsingborg Marathon men där kommer att finnas hänvisningar till var i startleden man ska ställa sig beroende på vilken måltid man har för loppet.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

RESURS BANK STAFETT
Starten för stafetten går kl. 10.30 utanför Dunkers Kulturhus. Då börjar löparna på första delsträckan att springa. För mer detaljer kring stafetten, se avsnittet ”Stafett” ovan. Det finns inga angivna startgrupper för maratonstafetten utan det är gemensam start för löparna som springer första delsträckan.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

DOLE KIDS RUN
Starten för kids run går kl. 11:00

TIDTAGNING
Tidtagning kommer att ske med elektroniskt chip som är fäst i nummerlappen. Tidtagningen kommer att mäta din nettotid vilket innebär att tidtagningen börjar när du springer över startlinjen, och stannar när du springer över mållinjen. Så du behöver inte vara orolig om du hamnar i en fålla långt bak vid starten! Dock är det viktigt att du springer igenom portalerna vid start, mål och växlingsområden (även om du inte springer stafetten). Då kommer du även att få dina mellantider längs vägen.

Chipet är av engångsvariant och behöver därför inte lämnas tillbaka efter loppet. Så spara din nummerlapp, lägg ut på facebook, instagram eller häng upp där hemma efter loppet. Var stolt över din bedrift!

TOALETTER, DUSCH OCH OMBYTE
Toaletter finns det gott om vid start- och målområde. Även vid varje mil (växlingsstationer) utmed banan finns toaletter samt några andra platser. Dusch och ombytesmöjligheter finns på Kallis Kallbadhus cirka 300m norr om målet.

TRAFIKINFORMATION
Nedan är trafikinformation för loppet 2017.

– Personer som ska se starten eller målet – ta kollektivtrafik eller samåk, där finns inga evenemangsparkeringar
– För stafettlöpare, se bussarna som vi erbjuder längre ner på sidan. Om ni ska bli släppta på er växlingsstation, tänk på att det är begränsat antal parkeringar och väldigt få parkeringar på växling Ättekulla
– Kungsgatan delvis avstängd från 05:00
– Trafiken begränsad mellan Stortorget och Bergaliden mellan 09:30 – 11:15
– Sänkt hastighet på Oljehamnsgatan
– Sänkt hastighet på Rausvägen
– Begränsad framkomlighet vid ICA Maxi på Råå mellan 10:30 – 12:00
– Begränsad tillgänglighet och framkomlighet mellan korsningen bergaliden / drottning margaretas gata fram till Kopparmöllegatan / Mäster Enrsts gata. OBS – Det finns full tillgänglig till och från sjukhuset.

TRANSPORT – ÄVEN FÖR DE SOM SPRINGER STAFETT
Start och mål går i centrala Helsingborg och det finns gott om alternativ för hur du tar dig dit. Gå, cykla, spring eller ta kollektivtrafik. I linje med våra värderingar om hälsa och hållbarhet ber vi alla att i största möjliga mån lämna bilen hemma. Det kommer inte att finnas några specifika evenemangsparkeringar.

Det finns även möjlighet att få gratis transport (med speciella bussar som vi hyr in) till och från växlingsstationerna för alla som springer stafetten. Tider och platser för denna transport finns nedan:

– Bussar från fria bad/Ica Hamilton (ca 1,5 km från starten) till väx­lingstation Ättekulla avgår 09:45, framme 10:00.
– Bussar från fria bad/Ica Hamilton till växlingstation Fredriksdal avgår 10:45, framme 10:55.
– Bussar från fria bad/Ica Hamilton till växlingstation Pålsjö Slott avgår 11:30, framme 11:36. Avgångar ner till målområdet från växlingsstationerna sker kontinuerligt efter att löpare avverkat sin sträcka.

Väljer du att åka kollektivt är det ordinarie biljettpriser. Kollektivtrafik till växlingsstationerna från Helsingborg C ser ut enligt följande:

Första växlingsstationen – Ättekulla
– Buss 2 mot Ättekulla – hållplats Bärnstensgatan, ca 400 m till växlingsstation.

Andra växlingsstationen – Fredriksdal
– Buss 1, 2, 7, 10, 22, 26, 27 – hållplats Stattena, ca 700 m till växlingsstation.

Tredje växlingsstationen – Pålsjö Slott
– Buss 8 mot Hittarp – hållplats Pålsjöbaden, ca 500 m till växlingsstation (uppför backe)
– Buss 3 mot Maria Staden – hållplats Helsingborg Pålsjö Östra, ca 800 m till växlingsstation
– Buss 6 mot Kungshult via Olympia – hållplats Helsingborg Pålsjö Östra, ca 800 m till växlingsstation

VÄSKIN- OCH UTLÄMNING
Väskin- och utlämning kommer att ske vid målområdet, gröningen, ca 700m från startområdet. Denna öppnar kl. 07:00 dagen för loppet. Helsingborg Marathon ansvarar inte för några värdesaker.

VÄTSKESTATIONER
Vätskestationer kommer att finnas löpande längs banan. Åtta av vätskestationerna (ej inräknat start/mål) kommer även vara energistationer där löparna, förutom vatten, kommer erbjudas bananer och apelsiner från Dole eller sportdryck från Sponser Sport Food. Ni kan hitta en detaljerad lista på alla stationer och vad de erbjuder på vår detaljerade karta på webben.