Puma

Med kärlek från Helsingborg

Helsingborgarnas lopp

Helsingborg Marathon och Helsingborg stads samarbete offentliggjordes under en presskonferens på Helsingborg Arena den 25 april 2013. Initiativtagare och arrangörer för loppet presenterade idén och representanter för Helsingborgs stad berättade om varför staden står bakom det. Men precis som när man står på startlinjen och ska springa ett maraton så är det många saker som inte alltid syns. Planeringen bakom, all vinterträning, provlopp, inköp av utrustning och research av banan. Allt för att man ska kunna klara av att springa ett maraton och samtidigt få en bra upplevelse. Likadant är det för Helsingborg Marathon som arrangör och Helsingborgs stad som värdstad. Det ligger otroligt mycket planering, förberedelser, möten, samarbeten och koordinering bakom för att just löparna ska kunna stå på startlinjen, springa banan och gå i mål med en fantastisk upplevelse.

Det finns också praktiska saker så som logistiklösningar, upprustning av bansträckningen, information som ska kommuniceras och renhållningsarbete. Men även saker tidigare i planeringsfasen så som koordinering av insatser, marknadsföring samt vision- och värderingsarbete. Helsingborg Marathon och Helsingborgs stad är inte en och samma men trots detta beroende av varandra. Ett fantastiskt samarbete har växt fram från idé till att bli verklighet, allt med kärlek från Helsingborg.

Vi hoppas att ni får en fantastik upplevelse på årets lopp och ser fram emot att se er i många år framöver på startlinjen!

/Med kärlek från Helsingborg Marathon och Helsingborgs stad

initiativtagare

140913hbgm_©lisawikstrand027

Starten

I hjärtat av Helsingborg går starten, i nära anslutning till Dunkers Kulturhus. Parallellt med promenadstråket längs Norra hamnen, på kullerstensunderlag, laddar löparna inför startskottet.

Under första kilometern kommer de att springa längs havet och hamnen med utsikt över Danmark på högra sidan och Helsingborgs stadskärna på vänster sida.

Instagram

Med kärlek från Råå

Efter sju kilometer når löparna Råå småbåtshamn. Det lilla fiskebyn som bevarat sin prägel som pittoresk småstad.

Runt sekelskiftet var Råå Sveriges största fiskeläge. Råås kullerstensgator med de gamla husen och den rofyllda miljön kring hamnen är väl värt ett besök året runt.

Fredriksdal en tidig vårmorgon-Fredriksdal

Med kärlek från Fredriksdal

Fredriksdal museer och trädgård är en av två trädgårdar som gör maratonbanan unik.

I denna ”bondgård mitt i city” kommer löparna att på mindre än 2 kilometer springa förbi kor, grisar, stall, möllor och en herrgård.

004

Med kärlek från Helsingborg Arena

Helsingborg Marathon tar löparna runt Helsingborg Arena som är en av Sveriges modernaste multiarenor.

Med sina tre fullstora idrottshallar och stora konferensytor under ett och samma tak gör Helsingborg Arena till det perfekta stället för kongresser, banketter, konserter och idrottsevenemang.

initiativtagare

Med kärlek från Sofiero

En av banans mest unika kilometrar tar löparna inte runt eller förbi, utan rakt igenom Sofiero slottsträdgårdar. Utsedd till Europas vackraste park 2010. Här breder den stora gräsmattan ut sig när man springer in genom huvudentrén och ger löparna en unik miljö i maratonsammanhang.

Byggt redan år 1864 som ett sommarslott så är detta en av Sveriges mest anrika och unika historiska platser. Banan går precis framför Sofiero slott ner längs en tacksam backe mot stranden som ligger precis bakom slottet.

Funktionär-2

Med kärlek från Gröningen

Den långa strandpromenaden för dig till slut fram till upploppet längs ”Gröningen” som fått sitt namn från det långa grönområde som löper parallellt med strandpromenaden sista 800m fram till mål.

Ett populärt picknikområde för många Helsingborgare under sommaren och välbesökt av morgonbadarna som tar sig ett dopp vid de närliggande bryggorna.

Del 1 – Vi startar ett maraton!

hbgm014_©lisawikstrand
Trots att orden var smått skrivet på den stora whiteboarden kändes det som att de fyllde hela rummet. Det är söndag eftermiddag i en konferenslokal i centrala Helsingborg en kylig oktoberdag 2012. Svågrarna och löparkompisarna tittar på varandra och ler. En efter en fyller idéerna tavlan. Bansträckning, värderingar, profil, känsla och vision. De var båda upprymda men det var ingen av dem som visste vad dessa två ord skulle sätta i rullning. Varken för invånarna, löpare runtom i Norden, Helsingborgs stad eller för deras egna liv. Optimismen var påtaglig och känslan god när de senare den kvällen kramar om varandra och Andreas säger ”Tänk, vi ska starta ett maraton”. Tillsammans tittar svågrarna ut mot den tänkta starten utanför Dunkers Kulturhus och vidare ner mot ångfärjan och Knutpunkten. ”Hoppas att Helsingborgs stad gillar idén” säger Simon och blickar mot rådhuset, omedveten om mötet som skulle äga rum i just denna byggnad drygt två och en halv månad senare. Första steget i historien om ett av Nordens största maraton hade just tagits.

Del 2 – The pitch

HBGM_┬®lisawikstrand07
De tittade på svärmors fickprojektor. Det var alltså denna som skulle hjälpa dem att visa hur visionen för Helsingborg Marathon skulle bli. Nervositeten tog över när Andreas på darrande hand försökte få en anslutning till datorn och få igång bilden. Simon tittar sig omkring och inser att det är första gången sedan studiebesöket i fyran han är i Rådhuset. Stadsdirektörens blick är nyfiken men rak. ”Ska bli spännande att se vad det är ni har för idé” säger han. Det är den 20:e december 2012 och de två initiativtagarna har sedan idén föddes hunnit med en hel del. Presentationen är väldigt bra, det vet de om. Men de är fortfarande otroligt nervösa. Helsingborg Marathon ska för första gången presenteras och visas upp till en utomstående och framförallt en representant för Helsingborgs stad. Presentationen drar igång. Fantastiska nytagna inspirationsbilder från banan visas upp. Fötter mot asfalt, skogsunderlag och grusstigar flyter förbi medan initiativtagarna entusiastiskt berättar om banan, värderingar och visionen. Stadsdirektören flikar in mellan varven och ställer raka frågor. Han verkar nöjd med svaren och nickar. När banbeskrivningen når Helsingborgs Arena flikar han in. ”Går banan förbi arenan?”. Initiativtagarna blir osäkra. Varför frågar han detta? ”Ja det är tanken” svarar Simon. Stadsdirektören lutar sig framåt. ”Kan den inte gå igenom?”. Initiativtagarna börjar skratta nervöst. Sen inser svågrarna att frågan är alvarligt menad. ”Ja det kan den väl, om det är möjligt?” säger Andreas. Stadsdirektören spricker upp i ett leende och säger ”Det finns ingenting som är omöjligt”. En halvtimme senare står de nedanför trapporna vid rådhuset. Svågrarna tittar på varandra och båda tänker samma sak. Vad var det precis som hände egentligen? Jo det verkade som att idén var väl mottagen och att planeringen med loppet kunde fortsätta.

Del 3 – Presskonferens

Simon funderar på om det är verklighet eller om han är inne i en sådan vakendröm orsakat av sömnbrist. Förstasidan på dagens Helsingborgs Dagblad visar en bild på svågrarna med texten ”Starten har gått för maran i Helsingborg”. Det är den 25 april 2013 och idag visas Helsingborg Marathon för första gången upp offentligt. Han sneglar på klockan som visar 07:15. Kl. 14:30 är det presskonferens i Helsingborg Arena. Mycket tankar har snurrat i svågrarnas huvuden de senaste veckorna. ”Hur ska loppet tas emot?”, ”Tänk om det blir ett fiasko”, ”Vad kommer invånarna tänka?”. Men magkänslan var bra, den var mycket bra till och med. För innerst inne visste Simon & Andreas att detta skulle bli stort. Något som Helsingborgare skulle känna sig stolta över. Samarbetet med Helsingborg Stad hade gått långt över förväntan. Efter träffen med stadsdirektören hade initiativtagarna fått vägledning till evenemangsenheten i Helsingborg som hjälpte till med det praktiska i grunden av evenemanget så som rätt kontakter på de olika förvaltningarna i staden.

Stödet från Helsingborgs stad var stort från början då profilen på banan och loppet stämde överens med hur Helsingborg vill profileras. Arrangemanget var ett lokalt taget initiativ av två eldsjälar som ville förverkliga en dröm och sätta Helsingborg på kartan. Samarbetet tog fart och datum för loppet, bansträckning och profilen för loppet var alla överens om. När ridån föll och Helsingborg Marathon avtäcktes för allmänheten var responsen överväldigande. Helsingborgsambassadören och inbitna löparen Robert Lillhonga som var närvarande på presskonferensen kom fram till initiativtagarna och sa något som satte sig i huvudet på de två ”Detta är ju helt fantastiskt, ett maraton i Helsingborg! Jag tror inte att ni riktigt vet vad ni satt igång”. Invånarnas stöttning av initiativet var över förväntan och välkomnas med öppna armar. Samarbetet med Helsingborgs stad hade lett till en helt unik bana för ett maraton och med den vägledning och hjälp gällande alla frågor som dykt upp längs vägen var nu första milstolpen nådd. Det skulle bli ett maraton.

Del 3 – Provlöpningen

20150106-122721-44841602.jpg
Banchefen Johan Lundgren tittar ut över den enorma skaran löpare som samlats utanför Fredriksdals museum och trädgårdar. ”Detta är ju helt sjukt”. Det är den 24 augusti 2014 och premiärupplagan av Helsingborg Marathon låg nu blott tre veckor bort. Eftersom Helsingborg Marathons bansträckning är unik i att den innefattar fantastiska ytor som i vanliga fall inte är tillgängliga för löpare, hade det bestämts att det skulle ske en provlöpning av banan, öppen och gratis för allmänheten. Banchefens kommentar syftade på de över 200 löpare som stod och värmde upp inför provlöpningen av andra halvan av banan. Succén var tidigt ett faktum och många lyfte fram banan som en av de största anledningarna till att loppet blivit populärt och omskrivet. Med en bansträckning som inte bara tar dig genom fantastiska naturområden som Ramlösa Brunnspark, Jordbodalen och Pålsjö Skog utan även helt unika ställen för löpning såsom Helsingborg Arena, Fredriksdal museum och trädgårdar samt Sofiero slottsträdgård. Tack vare insatser och engagemang från Helsingborgs stad kunde stadens bästa sidor visas upp och inte mindre än 19 stadsdelar passeras igenom, under de 42.195m som ett maraton består av. Bakom kulisserna pågick det ett intensivt planeringsarbete tillsammans med Helsingborg stad för att förbereda banan, publikytor, start- och målområde samt kommunikation om arrangemanget. På sikt var, och är, det gemensamma målet ett av Europas bästa maratonlopp.

Del 4 – 42,2 km evenemangsyta

IMG_20140321_123327
De satt allihop och diskuterade medan några antecknade frenetiskt. Checklistorna bockades av en efter en och upprepades för att kontrollera att inget fallit mellan stolarna. Planen för renhållning längs med banan, nycklar till grindar, säkerhetsmanualer, vattenposter och besiktningen av banan var allt klart. Mötet mellan Helsingborg Marathon, Evenemangsenheten, Polisen, Sjukvården, stadsbyggnadsförvaltningen och busslinjetrafiken hade gått bra. Ett och ett halvt års planering hade verkligen börjat kokas ner till tanken av att det faktiskt skulle ske i nästa vecka. Otaliga möten och styrdokument hade lett fram till ett fantastiskt samarbete över gränserna mellan de olika instanserna och känslan var god inför premiärupplagan. Över 3 000 anmälda löpare och ett uppskattat publikantal på 15 000 personer längs med banan skulle få uppleva en historisk dag för Helsingborg. Stadens första maratonlopp. Det konstaterades att med dess 42.195m långa bana var Helsingborg Marathon stadens största arrangemang sett till ytan. Besiktningar av banan hade gjorts i omgångar tillsammans med ansvariga från Helsingborgs stad för de olika delarna av banan i bl.a. Ramlösa Brunnspark, Jordbodalen och Laröd. Banan var kontrollerad, trafikanordningsplaner, tillstånd och manualer var alla godkända och det var bara en sak kvar på agendan. Premiären den 13 september!

Del 5 – 13 september 2014, dagen D

140913hbgm©lisawikstrand009
De tusentals människor som utgjorde löpare, funktionärer, publik och sponsorer uppfattade tystnaden som en konstpaus i hälsningstalet. Men alla i tävlingsledningen visste att det var en paus för att det var svårt att hålla tillbaka tårarna. Två års slit med skratt, gråt, sena nätter och planering var nu ställd på sin spets. De sista veckorna kunde man på en hand räkna antalet timmar som utgjort sömn varje natt och nu var dagen här. Dagen som de drömt om under två års tid. Den 13 september 2014. Känslorna låg utanpå när tävlingsledarna och initiativtagarna går ner från scenen och mot startfållan. Fem minuter till start när de blickar ut över startfållan. Det är många familjära ansikten. Ambassadörer, vänner och löparprofiler. Jesper som var startfunktionär gick fram till tävlingsledarna med startbanderollen som skulle springas med framför startfältet vid startskottet. ”Det finns ingen annan än ni som ska göra detta. ”Idag är det er dag”.

10:00 blev dagen historisk när Stadsdirektören Palle Lundberg räknade ner till starten för Helsingborgs första maraton och släppte iväg starten. Tävlingsledning, funktionärer och tusentals Helsingborgare applåderade och hejade iväg fältet. Palle närmade sig tävlingsledarna. ”Att det skulle bli så här häftigt trodde vi kanske inte riktigt när vi sågs första gången. Vilken fest!”. Han hade helt rätt, vi var oförberedda på det engagemang och glöd som staden skulle visa inför, under och efter denna dag. Starten hade nu gått och ännu en milstolpe nåtts i historien om stadens första maraton.

Del 6 Helsingborgarnas lopp

140913hbgm©lisawikstrand011
”Har du sett detta?” frågar Andreas från passagerarsätet i den hyrda minilastbilen. ”Vad?” frågar Simon från förarsätet trött. ”Folk har börjat lägga upp bilder på Instagram och Facebook med hashtagg #tackandreassimon och #lovehbgm”. Bilen parkerades på närmsta parkering och de två började scrolla med sina mobiler. Båda hade svårt att hitta orden.
”OK jag trycker ut det nu?” Frågan ställdes svågrarna mellan via telefon senare på kvällen. ”Absolut!” var svaret.
”De två dygnen som gått efter första upplagan av Helsingborg Marathon har vi under efterarbetet blivit stoppade längs med banan av så otroligt mycket människor som tackat för folkfesten och vad vi gjort för staden. Glädjen hos människor som sprungit, hejat på och stöttat loppet är enormt och vi är tacksamma, stolta och glada över att ha fått göra Helsingborg Marathon” till verklighet.
Den 13 september 2014 öppnade Helsingborg sina armar och visade vilken energi och glöd denna staden har att erbjuda. Ni anar inte hur mycket detta betyder för oss. Det är inte vi som ska ha tack för denna dag, det är ni.
Det finns så många människor som bör lyftas fram i arbetet med Helsingborg Marathon som har lagt ner blod, svett och tårar för att detta skulle bli en succé men skulle alla nämnas hade detta blivit en novell. När svågrarna såg alla inlägg och bilder upplagda med #tackandreassimon och #lovehbgm väckte starka känslor och berörde initiativtagarna till tårar. Simon & Andreas hade inte i sina vildaste fantasier trott att dem skulle få uppleva något sådant stort och ser redan otroligt mycket fram emot september 2015 när en ny folkfest ska äga rum i Helsingborg, större, bättre och med ännu mer kärlek.
Den 13 september 2014 visade ni att detta är och kommer att förbli helsingborgarnas lopp.
Från botten av våra hjärtan, Tack! Andreas & Simon”

Del 7 – Framtiden, Med Kärlek från Helsingborg

HBGM_MathildaAhlberg_0141
Efter många mail, telefonsamtal och möten kände initiativtagarna att de äntligen hittat rätt. En liknande känsla som när orden först skrevs på whiteboardtavlan byggdes upp. Det hade varit en process i att hitta ett sätt att berätta historien om Helsingborg Marathon. Under de senaste två åren hade alla i maratonfamiljen jobbat så nära varandra att man hade lärt känna varandra väl. De visste alla hur arbetssätten fungerade, hur organisationerna fungerade och vart det gemensamma målet låg.
Med Kärlek från Helsingborg hade Helsingborg Marathon blivit en del av staden och dess invånare. Om bara några dagar skrivs ett nytt kapitel i historien om Helsingborg Marathon. Dagen för andra upplagan och milstolpen i att det är ett årligt återkommande arrangemang. Något som bara kunnat uppfyllas med Kärlek från Helsingborg.